Domácí uzená makrela

Velká část z nás jistě zná a někdy ochutnala uzenou makrelu. Pokud znáte pouze tu supermarketovou, rozhodně vyzkoušejte makrelu uzenou v domácí udírně. Stojí to za to! Makrela vyuzená doma je prostě delikatesa.

Rada k nákupu

Kupujte zásadně čerstvé makrely, které poznáte tak, že nemajé zakalení oči, mají lesklé pevné šupiny a není z nich cítit zápach rybiny – čerstvá ryba je voňavá ryba.

Jak na uzení makrel

Vykuchané makrely nejdříve opláchneme. Základem úspěchu je při naložení makrely před uzením použít tzv. suché solení, jednoduše rybu prosolit na povrchu i v břišní dutině. Slaný nálev rozhodně nepoužívejte, maso makrely po něm měkne, „zblátovatí“ a při uzení drží ryby špatně pohromadě.

Nasolené makrely nechejte minimálně 4 hodiny odpočinout, ideální je nechat je odležet 4 – 6 hodin. Následně ryby osušte a položte do udírny na síto nebo na speciální rošt určený pro uzení ryb. Během uzení nezapomeňte ryby otáčet, před koncem uzení je možné jemně makrely potřít olejem.

Jak udit

Nbízejí se dvě možnosti vyuzení makrel ve vaší zahradní udírně – uzení studeným kouřem a uzení teplým kouřem.

Uzení studeným kouřem probíhá při teplotách cca 20 °C až 25 °C. Výhodou studeného uzení je delší trvanlivost ryby, její konzistence je pevnější – lze ji bez problému nakrájet na plátky. Uzení studeným kouřem trvá delší dobu, cca 8 hodin, a takto vyuzená makrela je spíše vysušená, není tak šťavnatá jako ryba vyuzená horkým kouřem.

Uzení horkým kouřem trvá cca 4 hodiny, takto vyuzená makrela je šťavnatá, má delikátní typickou chuť. Výhodou je i to, že u takto uzené ryby lze pohodlně a jednoduše odstranit kosti.

Makrela je mořská ryba – dravec, který se živí jinými mořskými živočichy. Její maso je tučné (množství tuku odvisí od ročního období, na jaře má makrela asi 3 % tuku, před zimou se množství jejího tuku až zdesetinásobí), proto je k uzení velmi vhodná.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Řekni o tom svým přátelům!

Odpovědět