Uzený úhoř – ochutnejte pohádkovou delikatesu
Pamatujete na kuchaře Jiříka z pohádky o Zlatovlásce? Ryba, která mu pomohla k tomu, aby porozuměl řeči zvířat, byla bezesporu úhoř. Právem je uzený úhoř pokrmem králů, vy si však můžete tuto delikatesu připravit i u vás doma. Nabízíme vám 2 prověřené recepty na tuto uzenou pochoutku.
Čínský uzený úhoř
Recept je upraven pro 4 ks ryby
Budete potřebovat:
4 menší úhoře
šálek dezertního vína
4 lžíce sojové omáčky
2 lžičky moučkového cukru
4 stroužky česneku
olej na smažení
špetku mletého zázvoru
rybí vývar – možno i z kostky
sůl
Jak postupovat
Nejprve úhoře očistíme a nakrájíme na několik menších kousků. Na hřbetní straně každého dílu ryby prořízneme kůži několika menšími zářezy, aby mohla marináda proniknout až k masu. Kousky úhořů vložíme do misky, zalijeme sojovou omáčkou, vínem, přidáme cukr, sůl, strouhaný zázvor, česnek a zalijeme studeným vývarem. Úhoře necháme asi 6 – 8 hodin při nižší teplotě – v lednici – marinovat.
Namarinované kousky vyjmeme a necháme okapat, poté je na menším množství oleje zlehka osmahneme. Takto připravené ryby vložíme na rošt a vyudíme horkým vzduchem. Ideální pro uzení ryb je přenosná udírna, která je velmi rychle připravena k použití a dá se lehce přenést na požadované místo. Pokud je udírna nerezová, nebude přenášet žádné pachy, což je v případě uzení ryb velmi důležité.
Opilý uzený úhoř
Pro tento recept budeme potřebovat alespoň jednoho většího úhoře, kterého očistíme, nakrájíme na filety a marinujeme ve dvou dílech hrubé mořské soli a 1 dílu hnědého cukru (soli použijeme stejné množství jak při běžné kuchyňské úpravě ryby). Filety zakápneme troškou brandy nebo koňaku a necháme je minimálně 4 hodiny (ideálně 6 hodin) marinovat na chladnějším místě.
Po 4 – 6 hodinách úhoře opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme utěrkou a položíme na rošt.
Připravíme si udírnu – lze použít speciální udírnu k uzení ryb, vzhledem k tomu, že máme úhoře rozděleného na filety, postačí i nerezová přenosná udírna.
K bukovým nebo dubovým pilinám, které budeme potřebovat k uzení přidáme odštěpky z ořešáku a pak již jen vyudíme podle obecných doporučení k uzení ryb.
loading...
loading...