Příprava ryb k uzení

Uzení je velmi oblíbeným způsobem konzervace ryb, i když v tomto případě můžeme hovořit pouze o částečné konzervaci – uzená ryba vydrží přibližně jeden týden. Nejdůležitějším pomocníkem při uzení je nerezová udírna, dnes se však budeme věnovat přípravě ryb k uzení.

Příprava ryb k uzení

Rybu vyvrhneme a zbavíme šupin, hlavu ponecháme (platí zejména pro menší druhy ryb). Možností přípravy ryb k uzení je několik, tou nejpoužívanější je solení.

Malé ryby stačí nasolit nasucho, bez láku. Při solení používáme kuchyňskou sůl, ryby nasolíme podobně jak při kuchyňské úpravě, lze i méně, ale nikdy ne více. Nasolené ryby položíme hřbety dolů, aby sůl rovnoměrně pronikla do masa. Větší ryby je vhodné rozporcovat na části, pokud je nerozporcujeme, je nutné alespoň udělat na hřbetu ryby několik zářezů, aby se sůl dostala do svaloviny.

U větších (velkých) ryb je vhodnější namísto suchého solení naložení v solném láku. Jeho příprava není nikterak složitá, stačí k ní nezávadná pitná voda, sůl a vhodná nádoba. Na 10 kg ryb střední velikosti použijeme 0,5 kg soli na 10 litrů vody, pro 15 kg ryb zvýšíme hmotnost soli o 30 dkg – na 0,8 kilogramu. Pokud chceme udit větší ryby nařezané na podkovy, použijeme cca 0,7 kg soli na 6 litrů vody. Do solného láku je možné přidat i koření, například pepř, kmín, nové koření nebo bobkový list, případně i česnek. Doba naložení ryb v láku se řídí teplotou vody a hmotností nakládaných ryb – s lákem zacházíme podobně jako s marinádou.

S rybou do udírny

Rovnoměrně prosolené ryby necháme odkapat a navlékneme je na udírenské háčky. Je možné použít speciální háčky na ryby, které zajistí rovnoměrné vyuzení ryby. Rybu je možné do udírny zavěsit vertikálně – na háčku, existují i speciální rošty, kam můžeme umístit jak celé ryby, tak i kusy větších ryb. Do udírny umístíme ryby tak, aby se navzájem nedotýkaly.

Jakou použít udírnu

Lze využít prakticky jakoukoli udírnu, existují i speciální udírny pro rybáře. Ideální je nerezová přenosná udírna, kterou podle potřeby přemístíte kamkoli potřebujete, snadno se udržuje a nepřenáší pachy, což je při uzení ryb velmi důležité.

GD Star Rating
loading...
GD Star Rating
loading...
Příprava ryb k uzení, 2.0 out of 10 based on 1 rating
Řekni o tom svým přátelům!

Odpovědět